roata de rezerva anvelope de iarna

Este obligatorie dotarea rotii de rezerva cu anvelope de iarna?

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii pe drumurile acoperite de polei sau zăpadă, neexistând o dată calendaristică în ceea ce privește intrarea lor în vigoare. Cu alte cuvinte, în cazul în care șoseaua este acoperită de zăpadă, șoferii sunt obligați să utilizeze anvelope de iarna, fie că vorbim de luna noiembrie ori luna martie.

Șoferii care din diferite motive nu utilizează anvelope de iarna se expun riscului de a primi o amendă cuprinsă între 800 și 1800 de lei, dar și posibilității de a produce un accident auto din cauza carosabilului alunecos. Iată dacă este necesară dotarea rotii de rezerva cu anvelope de iarnă.

Roțile de rezervă trebuie dotate cu anvelope de iarna?

Teoretic, nu există niciun amendament care să specifice acest lucru și în mod clar, niciun polițist nu îți va controla roata de rezervă aflată în portbagajul autoturismului, în schimb lucrurile trebuie privite din alt punct de vedere.

Să zicem că pe timpul iernii rămâi în pană de cauciuc, fapt pentru care trebuie să înlocuiești roata dezumflată cu cea de rezervă, care nu este dotată cu anvelopă de iarna. E bine de știut că, în cazul în care te oprește poliția și observă că doar trei din cele patru roți sunt dotate cu anvelope de iarna, vei fi sancționat în conformitate cu prevederile din codul rutier aflat în vigoare.

Cât costă sa-mi echipez roata de rezervă?

De cele mai multe ori, roata de rezervă este cu mult mai mică față de celelalte roți ale autoturismului, ceea ce însemnă că, având dimensiunea redusă, prețul va fi foarte mic spre deosebire de celelalte anvelope de iarna.

În funcție de frecvența cu care utilizați roata de rezervă, recomandare noastră este să o aveți tot timpul echipată cu anvelopă destinată sezonului rece. În cazul în care roata de rezervă este folosită doar pentru situații de urgență, așa cum este și recomandat, nu există riscul ca anvelopa să se uzeze repede, caz în care un singur cauciuc vă poate ține și 6 ani.

Anvelope de iarna second hand sau reșapate

În cazul în care considerați costisitoare dotarea roții de rezervă cu anvelope de iarna noi, puteți oricând opta pentru o anvelopă de iarna la mâna a doua ori una reșapată. La fel cum am spus mai sus, dacă folosiți roata de rezervă doar atunci când există o urgență, nu ar trebui să vă îngrijoreze performanțele tehnice, cu atât mai mult cu cât trei din patru anvelope de iarna funcționează în parametri optimi.

Ca o concluzie, magazinul de anvelope Ityres își înștiințează cititorii că dotarea roții de rezervă a autoturismului nu este obligatorie din punct de vedere legislativ, în schimb veți fi sancționat dacă mașina dumneavoastră are doar trei din patru anvelope de iarna, cea de-a patra fiind în portbagaj.

Vă oferim aceste informații pentru că suntem de părere că cititorii noștri sunt șoferi responsabili, precauți, a căror sete pentru cunoaștere și pentru siguranță primează în fața instinctualității și a trivialului atât de prezente, din păcate, pe șosele din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *